4. prosince 2012

Volíme vhodné krmítko pro ptáky



Zatímco je poměrně snadné na zimu připravit pro ptáky zahradu (zjednodušeně řečeno, že lze nechat práci na jaro), tak o to složitější může být výběr správného krmítka. Kutilové by řekli, stačí pár prkýnek a hřebíků. Jenomže, postupovat takto prostě by se nemuselo vyplatit. Ptáci v tomto ohledu mohou být poměrně nároční, někteří si na krmítko zvykají i týdny. V současné době jsou dostupná krmítka pro různé druhy potravy. Podle druhového složení ptactva ve vaší lokalitě můžete zvolit například krmítka na zrní, na ořechy nebo lojová krmítka. Krmítka na ořechy mají mřížku z pletiva, aby ptáci mohli oříšky pouze ozobávat a nezadusili se jimi. Krmítka na zrní s různou kapacitou zásobníků vypadají velmi dekorativně, zvlášť když jich do zahrady umístíte několik. Některá mohou být dokonce opatřena vnější klecí, aby ptáčkům potravu nevyjedly třeba veverky nebo aby je neohrožovaly šelmy. K dostání jsou i speciální krmítka na slunečnicová semínka.
Samostatnou kapitolou jsou lojová krmítka. Ušetříte si s nimi nemilou zkušenost, kdy lojové koule pro ptáky přes noc záhadně mizí. (Jen mezi námi, zeptejte se kun a koček, co se s lojem děje.) Lojová krmítka jsou vyrobena tak, aby vyhovovala ptákům, nikoliv jejich predátorům.
Některé druhy ptáků raději než ve výšinách hledají potravu na zemi. Pro ně je ideální pozemní krmítko, které navíc v létě ocení také ježci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým