8. září 2010

Tipy pro sklizeň bylinek


Pokud máte na své zahrádce bylinky, je škoda neuchovat si vypěstované rostliny také na zimu.

Jak správně postupovat

• Zvolte správný čas sklizně. Vyhledejte si informace o době sběru jednotlivých bylin. Rostliny jsou nejaromatičtější a nejbohatší na léčivé látky v době svého úplného dozrání. Užitečným průvodcem vám bude např. kniha Bylinky od Marie-Luise Kreuter.
• Byliny určené na sušení sbírejte za slunného počasí, nejlépe v pozdních odpoledních hodinách. Netrhejte rostliny za deště nebo pokud je na nich ještě rosa.

• Sbírejte pouze zdravé a nepoškozené rostliny. Jednotlivé části odštipujte rukama nebo použijte speciální nůžky na bylinky, které jsou svým tvarem a velikostí ideální na stříhání menších rostlin.

• Při sběru nikdy bylinky nedávejte do igelitových sáčků, kde hrozí zapaření. Vhodné je použít vzdušný košík nebodřevěnou ošatku. Bylinky ukládejte volně na sebe.
 
• Bylinky sušte na stinném a vzdušném místě. Rostliny svažte volně do kytic a zavěste obráceně na šňůru nebo na sušák na bylinky.

• Jakmile jsou listy suché tak, že se lámou a šustí mezi prsty, je vhodná doba na jejich uskladnění. Dejte je do skleněných dóz a vzduchotěsně uzavřete.

Co, jak a kdy sbírat

Listy

Ty jsou nejjemnější a nejsladší jako mladé, tj. do doby květu. Nejvíce aroma a chuti budou mít poté, co teplo zkoncentruje silice – ráno po odpaření rosy. Listy libečku, bazalky, majoránek a máty jsou sice chutné po celé léto, sladší ale budou, když je otrháte před květem.
Dále trhejte také mladé listy merlíku, anděliky, šťovíku, hadího kořene a dalších salátových bylin.
Zacházejte s nimi opatrně, sbírejte jen mladé, zralé, nepoškozené listy bez zažloutlých skvrn. Ke sběru používejte zahradnické nůžky. Odstřihávejte celé stonky mát a podobných bylin s menšími lístky; listy na stoncích po oschnutí pročešte prsty.

Květy

Sbírají se v době, kdy jsou plně otevřené, nejlépe v poledne za suchého dne. Ostříhejte například levandulové květní stonky, ostatní květy otrhejte.
Je třeba zacházet se všemi květy velmi opatrně. Netrhejte zvadlé nebo jakkoli poškozené květy. Hned po utrhnutí je volně uložte do otevřené nádoby, protože by mohly začít hnít.

Semena a plody

Semena se sklízejí když jsou žlutohnědá, hnědá nebo černá bez zbytků zelené barvy, tvrdá a plně dozrálá. Sběr by se měl stihnout dříve než začnou semena samovolně vypadávat. Vyklepejte semena do papírového sáčku nebo uřízněte plodenství ze stonku, pověste a zachytávejte semena. Každá semena by měla být uložena zvlášť, označena jménem a datem sběru.
Neměli byste zapomenout sebrat semena letniček a těch bylin, které jsou běžnou součástí kuchyňských pokrmů (kopr, koriandr, fenykl, kmín nebo libeček).

Kořeny a oddenky

Na podzim, kdy nadzemní části rostliny vadnou a odumírají, přichází čas na sběr kořenů. Do těch se v tuto dobu ukládá největší koncentrace terapeutických složek. Po ukončení cyklu růstu kopejte letničky, trvalky až druhý nebo třetí rok růstu.
Opatrně vykopejte celý kořen tak, abyste ho nepoškodili nářadím, oddělte požadované množství a zbytek zasaďte zpět do půdy. Většinu kořenů (kostival, křen aj.) můžete oškrábat a odstranit jejich vláknité kořínky. U jiných (např. kozlík) kořen pouze očistěte, protože v jejich vrchních buňkách jsou obsaženy vzácné složky.

Celá rostlina

Nejvhodnější období ke sběru celé rostliny je těsně před otevřením květů. Měkké bylinné části letniček ustřihněte 8 cm nad zemí, z trvalek ale neodebírejte více než jednu třetinu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým