4. prosince 2012

Pozvěte své oblíbené ptačí druhy k hostině

Krmení přezimujícího ptactva patří k tuzemské tradici. Na rozdíl od našich předků však dnes máme k dispozici vhodná krmiva pro celoroční obyvatele našich zahrad. Odborníci vytvořili dokonce takové krmné směsi, na nichž si pochutná právě onen druh, který navštěvuje vaše krmítko.

Čím (ne)krmit?

Krmit ptáčky zbytky od oběda, není vhodné. To ví už i malé děti. Lidská potrava je pro člověka, nikoliv pro zvířata. Pečivo se solí na povrchu, odpadky z kuchyně, plesnivé zbytky, těstoviny či uzeniny rozhodně nejsou pro ptáky to pravé ořechové. Ti si totiž pochutnají především na nejrůznějších krmných směsích pro zahradní ptactvo. Nabídnout jim můžete také jednodruhová krmiva nebo ořechy. Někteří si pochutnají na loji, sušených červech, či směsích drobného hmyzu nebo ovoce, jež se dají koupit v zajímavých baleních.

Něco extra pro sýkorky i vrabce

K dostání jsou i směsi namíchané podle preferencí jednotlivých druhů ptáků. Chcete-li potěšit vaše sýkorky, můžete vybrat potravu připravenou přímo pro ně. Máte na zahradě kosy, pěnkavy, střízlíky nebo vrabce? I pro tyto ptáky existují speciální krmné směsi vyrobené z nejkvalitnějších surovin. Víte, že stehlíci, čížci nebo čečetky mají v oblibě semena z rostliny nazývané ramtila? Jsou složením podobná slunečnici, ale o dost menší, proto je vhodné pořídit zvláštní krmítko právě na tato semena. Pro otevřená krmítka je zase vhodná tzv. lesní drobenka, která kromě různých druhů semen obsahuje červy nebo ořechovou moučku.
Výběrem správného krmení dokonce dokážete přilákat do své zahrady určité druhy ptáků, kteří se vám v létě odvděčí nejen svým švitořením, ale hlavně vás zbaví množství nežádoucího hmyzu a jiných škůdců.

Příště vám prozradíme, čím na Vánoce vhodně ozdobit ptačí stromeček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým