23. června 2010

Jak využít kompost z vermikompostéru

Kompost je bohatý na živiny a organické látky a lze jej použít jako vynikající substrát pro pěstování rostlin. Je bohatý na rozpustné vyživovací látky a jeho jemná, drolivá struktura výrazně zlepší vlastnosti půdy. Kompost není potřeba před použitím v zahradě upravovat, jelikož bakterie, které obsahuje, jsou užitečné a rostliny nepoškodí. Využití je stejné jako u klasického kompostu – např. při pěstování ze semínek, při sázení stromů a keřů nebo jako hnojvo pro rychlerostoucích rostliny.

Jako hnojivo

Vermikompost je mnohem víc než jen obyčejné hnojivo, i když je možné jej používat k udržení oblíbených rostlin ve vynikající kondici. Mikoroorganismy přítomné ve vermikompostu jsou užitečné také pro zlepšení kvality půdy. Rozvrtsvením kolem rostlin zajistíte rostlinám výživu a zároveň zlepšíte zadržování vláhy u kořenů. Při přesazování sazenic do záhonů nebo při sázení např. fazolí, posypte dno jamky vermikompostem. Zajistíte tak rostlinám vynikající start do života.

Jako vrchní vrstva do květináčů

Pokojové rostliny jsou většinou zasazeny v zemině smíchané s hnojivem. Vrchní vrstva z vermikompostu je ideální způsob, jak doplnit živiny. Odeberte vrchní 12mm vrstvu hlíny, nahraďte ji čerstvým vermikompostem a jemně promíchejte. Živiny obsažené ve vermikompostu se ke kořenům dostanou při zalévání.

Jako substrát

Vermikompost je ideální základ směsi na substrát do květináčů a na pěstování semen. Samozřejmě můžete použít svůj vlastní „recept“ na směs, ale tento poměr přísad vám případně zajistí velmi dobré výsledky:

Do květináčů:

25% kompost, 25% kokosové vlákno, 25% perlit, 25% písek

Na semena:

25% kompost, 50% kokosové vlákno, 25% perlit
(pozn. mulčovací kůra nebo kokosové vlákno jsou vhodné alternativy pro rašelinu)

Jako organický prostředek na zlepšení kvality půdy

Půda se zlepší díky zvyšení obsahu organického materiálů a přírodního hnojiva. Pro výrobu vlastního prostředku zlepšení kvality půdy, smíchejte 5 litrů vermikompostu s 50 litry jemné mulčovací kůry. Zapravte do půdy na zahradě po 2 litrech na metr čtvereční. Na kyselé půdy (např. tam, kde rostou rododendrony) použijte místo kůry materiál s nižším pH.

Jako tekuté hnojivo pro pokojové rostliny

Nezapoměňte, že tekutina, která odtéká z kompostéru, může být použita jako vživa pro pokojové rostliny. Jedná se o velmi koncentrovanou tekutinu, které se před použitím ředí 1:10 s vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým