26. června 2010

10 důležitých rad pro vermikompostování

Následující rady představují výsledky dlouhodobých zkušeností s vermikompostováním. Prosím přečtěte je a snažte se je dodržovat. Při důsledném dodržování budete mít mnoho spokojených žížal, které vám budou produkovat bohatý, tmavý kompost.
1. Nesnažte se nic uspěchat. Bude trvat několik měsíců, než žížaly poprvé naplní box. Zpočátku nepřidávejte najednou velké množství, ale spíše pravidelně menší dávky. Nicméně žížaly mohou sníst denně potravu o hmotnosti poloviny své váhy, takže jakmile se násada ustálí a žížaly se začnou množit, můžete přidávat více potravy.
2. Nehromaďte čerstvý odpad ve vrstvách větších než 50-100mm. Jendoduché pravidlo je, že vždy musíte vidět na vrchní vrstvě odpadu žížaly.
3. Pokud žížaly nestíhají odpad zpracovávat, pár dní nepřidávejte potravu. (Pamatujte, že žížaly nemají zuby a aby mohly odpad konuzumovat, musí se odpad rozkládat). Potravu začněte opět přidávat, jakmile uvidíte žížaly zpracovávat na povrchu. Velké množství nezpracovaného odpadu začne hnít. Hnijící odpad nedělá žížalám dobře a vám nebude dělat dobře zápach z kompostéru, naopak bude lákat krysy a mouchy.
4. Zkoušejte různé druhy potravy. Stejně jako my, mají žížaly rády pestrou stravu. Pokud se některá potrava ukáže jako neoblíbená a žížaly ji nekonzumují, snažte se jí příště vyvarovat. Vždy po pár týdnech přidejte krmivo pro žížaly „Worm treat“ (speciální mix toho, co mají žížaly nejradši) na podporu procesu.
5. Posekaná tráva a listy nejsou do vašeho kompostéru vhodné. Než žížaly stihnou trávu zpracovat, začne se zahřívá a uvolňovat čpavek. Obojí žížaly ohrožuje.
6. Žížaly nemají rády prostředí, které je příliš kyselé (pH méně něž 6). Pokud máte měřič pH, pravidelně jej kontrolujte. Vhodná hodnota pH je 6-8, ideální 7. Vyvarujte se kyselých přísad jako jsou citrusy a cibule. Vždy po pár týdnech přidávejte neutralizer „Lime mix“, který snižuje kyselost prostředí.
7. Obsah udržujte vlhký a v případě vysychání zalévejte. Ale nepřemokřete (viz bod 9), jelikož by to způsobilo nedostatek vzduchu v nádobě. Obsah by měl být vlhký přibližně jako vymačkaná houba.
8. Bude trvat několik měsíců, než se začne tvořit tekuté hnojivo. Potom však tekutinu ze sběrného boxu pravidelně odpouštějte. Tekuté hnojivo je vynikající na pokojové rostliny a na rajčata. Před použitím nařeďte 1:10 s vodou.
9. Pokud je obsah příliš mokrý, je potřeba přebytečnou tekutinu odpustit žlábkem. Potom se pokuste obsah vysušit přidáním suchého materiálu, jako jsou noviny nebo karton. Vzájemně promíchejte a provzdušněte. Pokud se tvoří hodně tekutiny, je vhodné nechat otevřený kohoutek u odtoku a dát pod něj nádobu.
10. Dávejte pozor, aby nedošlo ke kontaktu obsahu kompostéru s ústy a vždy si pečlivě umývejte ruce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým