28. února 2010

Prospěšnost ptáků na zahradě



Snaha pomoci ptákům při hnízdění a pokochat se jejich cvrlikáním je určitě primárním důvodem, proč si většina z nás vyvěšuje na zahradě ptačí budky. Pro zahrádkáře jsou ale ptáci na zahradě velmi prospěšní. Umístěním budek zvýšíme pravděpodobnost, že se ptactvo uhnízdí u nás v zahradě a zajistíme si biologickou ochranu zahrady. Do jisté míry tak snížíme nutnost používat chemické přípravky.
V období hnízdění přechází většina semenožravých ptáků na hmyzí potravu a tím pomáhají zahrádkářům v boji se škůdci. Bylo dokázáno, že například sýkory výrazně omezí výskyt škůdců (např. obaleče jablečného) v příštím roce. Sýkory hnízdí i dvakrát do roka a hledají si hmyzí potravu i na nízkých rostlinách nebo keřících rybízu. Snůška sýkor spořádá během hnízdění až jeden kilogram hmyzu. Podobně je to s vrabci, kteří jsou pro zahradu pomocníky zejména při hnízdění. Ač je vrabec všežravec, mláďata krmí (zejména zpočátku) převážně hmyzem.
Užitečný je také kos, který se živí jednak žížalami ale také škodlivými živočichy (např.plži). Špačci a brhlík si potravu obvykle nosí z větší dálky, takže pomáhají spíše někomu jinému. Prospěšní jsou pro zahrádkáře i semenožraví ptáci, kteří sbírají semena plevelů. Ptáci nejvíce pomáhají v době hnízdění, kdy nejvíce žerou a jsou také nejvíc vidět. Potravu ale sbírají po celý rok, pokud neodtahují do teplých krajin. Na větších pozemcích lze uvažovat i o budování obydlí pro větší druhy, zejména poštolky a sovy, které likvidují drobné hlodavce.
Pokud si na zahradu přilákáte ptáčky, nemusíte se bát ani o svou úrodu. Většina dutinových ptáků patří k hmyzožravcům a ovoce pro ně nepředstavuje žádné lákadlo. Výjimkou je špaček, případně kos. Pokud ale pořídíte budku s menším vstupním otvorem (třeba pro sýkorky), větší ptáci se do ní nedostanou. Kos ale většinou budky ignoruje. Rovněž platí, že budka málokdy přiláká na zahradu takový druh, který by se jinak vůbec neobjevil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým