16. října 2010

Biozahrada a její obyvatelé v zimě

Podzim je doba úklidu na zahradě a její přípravy na zimu. Pilní zahrádkáři hrabou a pálí listí, odklízí, co zbylo na záhonech a snaží se ze zahrady odstranit vše, co příroda jen tak pohodila. Zkuste se letos na svou zahradu podívat jinýma očima a při přípravách na zimu tentokrát myslete i na ostatní obyvatele vaší zahrady.
Pro mnoho zahrádkářů představuje přítomnost hmyzu a jiné „havěti“ v jejich zahradě nebezpečí. V biozahradě však mají tito tvorové nepostradatelné místo a každý biozahrádkář by si je měl náležitě hýčkat. I ten nejmenší tvor má v přírodě svůj velký úkol, a pokud mu vytvoříte vhodné podmínky, odvděčí se vám neúnavnou prací pro udržení rovnováhy ve vaší zahradě.

Prospěšný nepořádek

Zima je pro většinu živočichů náročné období a způsob obhospodařování krajiny jim to příliš neulehčuje. Ani většina zahrad jim neposkytuje vhodné podmínky k přečkání zimy. Svým pečlivým úklidem lidé ničí nejen potravu, ale také místa vhodná jako úkryt. Přitom stačí velmi málo a vaše zahrada se může stát zimním útočištěm pro mnoho užitečných tvorů. Získáte tak spoustu malých pomocníků, kteří vám další sezónu pomohou v boji se škůdci.
Nevšímejte si nechápajících pohledů sousedů a vytvořte si na zahradě přirozený nepořádek. Příští rok možná budete vy nevěřícně pozorovat, kolik úsilí musí oni vynaložit na boj se škůdci.

Pár tipů, jak vytvořit „zanedbanou“ zahradu přátelskou k užitečným živočichům:

· Nehrabejte spadané listí nebo jej pohrabte a nanoste jako vrstvu mulče na záhony. Pomůžete tak nejen zvířatům, ale i půdě. Můžete také vytvořit na chráněném místě hromady listí, které poskytnou přes zimu úkryt mnoha živočichům a jako bonus vám během 1-3 let vytvoří velmi kvalitní kompost. Listí nepalte!
· Na záhonech a na různých místech zahrady nechejte uschlé stonky rostlin. Na zimu se do nich nastěhuje užitečný hmyz.
· Neodstraňujte odkvetlé květiny a nechte je volně vysemenit.
· Stříhání živých plotů nechte raději na jaro. Husté keře jsou ideálním místem k bydlení pro ptáky a jejich bobule budou v zimě cennou potravou.
· Nechejte pod stromy trochu popadaného ovoce.
· Vytvořte na zahradě další přirozené úkryty, jako jsou hromady kamení nebo klád a větví.

Jak ještě více zpříjemnit vašim malým přátelům zimu?

Přilákejte ptáky

Přilákáním ptáků do zahrady si zajistíte vynikající biologickou ochranu rostlin. Především v době, kdy mají mladé, pochytají obrovské množství hmyzu, brouků, housenek a hmyzích vajíček.
Přichystejte pro ptáky krmítka s vhodnou potravou. Krmítka je potřeba udržovat čisté a minimálně jednou měsíčně je vyčistit horkou vodou. Předejdete tak šíření nemocí a zažívacím obtížím ptáků. Do krmítek dávejte pouze kvalitní krmivo vhodné pro ptáky. Nikdy nedávejte zbytky z kuchyně! Ptákům tím můžete způsobit vážné zažívací problémy, které mohou vést až k uhynutí. Nezapomínejte ani v zimě na vodu a umístěte na zahradu koupátko pro ptáky. Vodu udržujte čistou a nezamrzlou.
Vhodná potrava do krmítek:
· olejnatá semena jako slunečnice, mák, lněná a řepková semínka
· ovesné vločky
· piškoty
· strouhanku
· ovoce
· rozsekaná jádra ořechů
· bobule – šípky, jeřabiny,…
· lůj
Před zimou také vyčistěte ptačí budky. Během zimy si již někteří ptáci vyhlížejí místa k pozdějšímu hnízdění nebo je mohou využít jako noční úkryt.

Hýčkejte si svého ježka

Zapomeňte na pivní pasti a další „zaručené“ rady jak bojovat se slimáky. Váš přítel ježek se o slimáky postará. S chutí také spořádá larvy, červy a různý hmyz.
Ježek je nenahraditelným obyvatele biozahrady a zaslouží si, abychom se o něj v zimě postarali. Pro ježky je zima velmi náročná a nebezpečná a téměř polovina jich zimu nepřežije. Poskytněte jim místo k zimnímu spánku a na začátku zimy také vodu a potravu, aby měli dostatek energie na přečkání zimy.
Ježci si hledají úkryty v hromadách listí, v kompostu nebo v houští. Snažte se tato místa v zimě příliš nenavštěvovat a dopřejte jim tak nerušený zimní spánek. Skvělým místem na přezimování jsou také speciální domečky pro ježky.
Ježkovi můžete připravit pestré menu. Nikdy však nedávejte ježkovi tučná, kořeněná, solená a pečená jídla, vepřové maso, pražené plody, mléko nebo jogurty! Potravu mu noste večer, kdy začíná být aktivní. K dispozici by měl mít také čistou vodu.
Vhodná potrava pro ježka:
· syrové, libové hovězí a drůbeží maso
· vařená rýže
· ovesné vločky
· vejce
· kvalitní psí nebo kočičí granule a konzervy neobsahující rybí maso

Nezapomeňte na užitečný hmyz

Tito malí tvorové si rozhodně také zaslouží naši péči. Mít na své zahradě přirozené nepřátele hmyzích škůdců je účinný způsob, jak se vyhnout používání chemických postřiků.
Hmyz se na zimu schovává do různých škvír a skulin v garážích, kůlnách nebo na půdách. Pro jejich ochranu se vyhněte velkému úklidu nebo malování v těchto prostorách a vyčkejte na jaro, kdy hmyz opustí své úkryty. Na zahradě si vybírají uschlé stonky rostlin, hromady větví nebo listí. Pro hmyz existují také speciální domečky, které můžete rozmístit po zahradě.
Ke konci podzimu, kdy můžete ještě spatřit některé druhy poletovat venku, jim můžete připravit energeticky vydatnou potravu - namočte houbu do vody s cukrem a položte ven.

Zasloužená odměna

Pokud dáte přírodě šanci, pomůže vám s péčí o vaši zahradu. Ušetří vám spoustu peněz za prostředky na ochranu rostlin a spoustu času, který byste věnovali boji se škůdci. Budete tak moci zahradu využívat především k odpočinku a ne k práci. A třeba ukážete lidem kolem sebe, že to jde i jinak a příští rok už nebudete jediní, kdo na podzim nehrabe a nepálí spadané listí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým