18. května 2010

Dudek chocholatý se vrací na Rakovnicko?



 
V kapse mi zvoní telefon, je sobota půl osmé ráno, doba, kdy mi obvykle telefon v kapse nedrnčí.
„Na Dubensku jsou dudci, to musíš vidět...“ zní mi na druhém konci hlas až neuvěřitelně. Chvíli jsem sdělení nechtěl uvěřit, ale vzhledem k tomu, že Anna Fuchsová ptačí hlasy perfektně zná a jelikož jsme společně za dudky do jejich pravidelných hnízdišť v Maďarsku nebo ve Španělsku jezdili, mě bylo jasné, že si nevymýšlí. To bylo koncem května a od té doby se nám podařilo daleko slyšitelné „pupupu“ dudků zaslechnout ve Středních Čechách ještě na dalších čtyřech místech. Po opakovaných návštěvách „podezřelých“ lokalit se nám dokonce podařilo zmapovat i hnízdění – první od roku 1994.
V té době jsme již považovali tento druh ze Středních Čech jako vyhynulý – vymizelý.
Dudek chocholatý je pták velikosti drozda, ale s pestrobarevným černo-bílo-rezavým zbarvením, dlouhým zobákem a vztyčitelnou chocholkou. Kontrast vyniká především v těžkopádném třepotavém letu. Tento druh potřebuje otevřenou krajinu s nízkou intenzitou zemědělství, k hnízdění pak prostorné dutiny ve starých ovocných stromech. Obého však v Evropě ubývá ,navíc je to potravní specialista a tak se jeho počty v posledním století snížily až na méně než 5% původních stavů.
V Čechách hnízdí dnes jen vyjímečně, několik desítek párů se udrželo na Jižní Moravě, o to víc jsme byli lońským „přívalem“ zaskočeni. Ptáci k nám přilétají koncem dubna a začátkem července, kdy jsou již rodinky vyvedeny a začínají se toulat po okolí, většinou do konce prázdnin mizí zpět na zimoviště.


Zatím je předčasné hodnotit loňskou invazi jako nový trend, navíc zatím nebyl z jiných částí Čech kolegy ornitology potvrzen podobný výskyt. Dudkům mohlo loni i vyhovovat teplé a suché jaro,
Počkáme s i na tuto sezónu, zda k nám opět tyto překrásní opeřenci zavítají.
Pozorné čtenáře bychom rádi požádali o spolupráci při mapování výskytu dudka chochlatého,
Pokud jste jej letos někde v okolí bydliště pozorovali nebo slyšeli, kontaktujte nás na níže uvedeném tel. čísle.
Za Rakovnický ornitologický spolek Fénix
Milan Tichai
Tel. 608301387

2 komentáře:

  1. Dobrý večer, čtu Váš příspěvěk a přidávám svůj: asi před hodinou jsem na naší zahradě ve Znojmě - Hradišti v Nár. parku Podyjí natočila párek dudků, ale neumím to přetáhnout sem. Až přijede v sobotu syn, tak sem záběry přidá.
    S pozdravem
    Marta Šalamonová

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    to je skvělá zpráva!:) Video můžete zveřejnit na našem Facebooku https://www.facebook.com/ZdravaZahrada?ref=ts nebo zaslat na e-mail obchod@zdrava-zahrada.cz. Zprávu předám i panu ornitologovi.
    Kristýna

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým