4. dubna 2010

Jarní úklid biologických odpadů

Po dlouhé zimě nastal čas úklidů všeho druhu, kromě srovnání myšlenek sami v sobě je přece jenom třeba zkrášlit svoje okolí. Jak na zahrádkách,v domácnostech, tak v obcích a městech, v zemědělské výrobě, v ekologických farmách i v chráněných krajinných oblastech se mohou vyskytnout starší biologické odpady. Objeví se opět vtíravá otázka „kam s ním?“ Máme pro vás radu: nikam s ním. Do biologických odpadů si nasaďte kalifornské žížaly, které vás zbaví starostí s veškerými biologickými odpady. Nejenom že biologické odpady působením kalifornských žížal se zbaví své škodlivosti, ale kalifornské žížaly z odpadů vyrobí kvalitní biologické hnojivo (naturhumus), které zvýší výnosnost produktů rostlin, umožní jejich bohatší růst, zvýší obsah účinných látek v plodech. Zvýší i odolnost rostlin všeho druhu proti živočišným škůdcům a houbovým chorobám. Jelikož trávicí enzymy kalifornských žížal a další účinné látky v naturhumusu mají příznivý účinek na rostliny a zvyšují právě jejich odolnost. Navíc biologické odpady při přeměně na naturhumus nezapáchají.

Z toho plyne, že biologické odpady není třeba nikam vozit k jejich likvidaci, ale je možné je přeměňovat na jejich dosavadním místě. Odpadnou tak náklady na odstranění biologických odpadů.
Pro menší množství biologických odpadů, například zahradních i odpadů z domácností lze použít kompostér, kde je možné přeměnit biologické odpady na malé ploše. Umístění kompostéru je možné doma v nebytových prostorách například na balkoně nebo venku na zahradě. Větší množství biologických odpadů se zpracovávají volně na ploše. Plocha může být zpevněná, nebo nezpevněná – podle konkrétních dispozic, kalifornské žížaly z biologických odpadů neutečou, jelikož se drží v krmivu, které jim vyhovuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Zdravá zahrada tým